Skip to content

Wijktoer Lombok Oud-Utrecht 2024

Als onderdeel van het jubileum van Molen de Ster had historische vereniging Oud-Utrecht historische wandeltoers georganiseerd over het ontstaan van de wijk Lombok, de verschillende verwijzingen naar het koloniale verleden in de buurt, en haar multiculturele karakter, waarvan ik fotografisch verslag mocht maken.

Er werd onder andere ingezoomd op de straatnamendiscussie, dat een aantal van de straatnamen Jan Pieterszoon Coenstraat en Van Heutszstraat op zijn minst in een historische context geplaatst zouden moeten worden geplaatst gezien hun misdaden in Nederlands-Indië. Maar ook wat er met het beeld van Jan Pieterszoon Coen gedaan moet worden in ‘zijn’ straat.

Om dit gebrek aan historische context te verhelpen is oa de Bitterzoete Route opgericht die je op eigen initiatief kunt lopen:
“De Bitterzoete Route in Lombok voert langs diverse straten om te informeren, de bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen over de koloniale geschiedenis. Je kunt de route lopen met behulp van de website en pinnen op de straat.”
Lees meer bij de Bitterzoete route over de koloniale verbanden van de wijk

Er werd ook naar andere wijkgeschiedenis gekeken zoals het voormalige badhuis, haar toenmalige huisregels en het ontstaan van de Ulu Camaii moskee en haar prachtige gebedszaal. In de kelder is daar een kleine expo over de geschiedenis van gastarbeiders in Utrecht en een jongerencentrum dat veel voor de wijkjeugd doet. Het was goed om zo de vele kanten van deze mooie multiculturele buurt in Gemeente Utrecht beter te leren kennen.

Op de site van Oud-Utrecht kun je meer interessante info over de buurt Lombok vinden en hou ze in de gaten voor toekomstige wijktoers.

Wil je ook een erfgoedfotografieeventfotografie of bedrijfsfotografie shoot? Of wil je meer weten over mijn tarieven voor fotografie?

Leave a reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.