Skip to content

Huis Van Ravesteyn – Hendrick de Keyser

[EIGEN WERK] Met toestemming van Hendrick de Keyser mocht ik fotografisch los gaan in dit geweldige museumhuis. Dit is één van de mooie collectie museumhuizen die HdK beheert en in stand houdt. Het is mogelijk om dit zelf te bezoeken en in de zomer kun je er zelfs overnachten.

“Spoorwegarchitect Sybold Van Ravesteyn, ontwierp voor zichzelf dit vrijstaande woonhuis met golvende lijnen en krullende vormen in 1932.

Van Ravesteyn wilde een huis bouwen met bescheiden middelen waarin het prettig was om te wonen én te werken. Hij experimenteerde met golvende lijnen en krullende vormen. Geheel tegen de principes van het Nieuwe Bouwen, waarvan de leden zijn uitbundigheid en liefde voor ornamenten niet altijd konden waarderen. Veel van zijn ontwerpen ontkwamen niet aan de slopershamer. Gelukkig is dít pareltje wel voor ons behouden.

Van Ravesteyn combineerde verschillende functies in één ruimte. Dat was heel vooruitstrevend in die tijd. De woonkamer beslaat één grote ruimte waar plaats is voor het woon-, eet- en werkgedeelte. De grenzen worden slechts aangegeven door belijningen op de vloer en het plafond. De werkhoek heeft een verlaagde lichthemel omdat Van Ravesteyn hier voornamelijk in de avonduren werkte. Bijzonder is ook het vaste meubilair in de kamer.”

Heeft u een erfgoedopdracht?

Naast gedetailleerde omschrijvingen kun je met beeld een historisch pand tot leven laten komen. Een combinatie van het juiste perspectief, afwisselende composities en een sfeervolle belichting creëert een beeld dat de huidige staat van een bouwkundig erfgoeditem vastlegt en de toeschouwer raakt. Ik fotografeer erfgoed om de volle ruimte te onderstrepen of om juist de invulling van de ruimte te laten zien. Meer over mijn erfgoedfotografie.