Skip to content

InScience International Science Film Festival Nijmegen 2024

Afgelopen jaren mocht ik aan de slag voor één van de leukste (wetenschappelijke) filmfestivals van Nederland, InScience International Science Film Festival Nijmegen 2024. Ook dit jaar mocht verslag doen van twee dagen met een zeer divers programma, de donderdag en de afsluitende zondag. Het bijzondere van dit festival is dat elke film vergezeld gaat met een expert talk met boeiende interacties met het publiek ten gevolg.

Met maar liefst elf uitverkochte programma’s en de volste zalen ooit was InScience 2024 een onvergetelijke editie. De negende editie van hét filmfestival voor wetenschap vond plaats van 12 tot en met 17 maart 2024, in en rondom LUX Nijmegen. Het was een week vol verwondering met maar liefst 59 uitdagende films over wetenschap, inspirerende Talks, exposities en installaties.

InScience donderdag 14 maart: poëzie, Donkere Wetenschap en de talen van Dune

Tijdens het programma Cinepoems i.s.m. Wintertuin gingen dichters en filmmakers een bijzonder project in dat resulteerde in kunstige korte films met een diepe lading. In de Serendipity Session van de Radboud Universiteit met vier wetenschappers uit verschillende velden in gesprek over het belang van donker in de wereld en het universum. Hoe reageert de natuur? Hoe gaan we om met donkere impulsen? Is donker inherent slecht?

Dark Discoveries was een programma met korte films vol wonderlijke ontdekkingen met een donker randje. ZoalsVampires, It’s Nothing to Laugh at, een mix van archiefbeelden en performance die de relatie tussen de beleefde werkelijkheid en wetenschappelijke waarheid aan de kaak stelt.

De knaller van de dag was de primeur van de vertoning van Dune 2 op een filmfestival met een talk van de makers van de verschillende talen in de film.

InScience zondag 17 maart:

Het was een bomvol programma met wetenschappelijke stand up in het LUX Nijmegen café, wetenschappelijke kunst in Het Huis van de Nijmeegse geschiedenis, en een markt voor kinderen met wetenschappers die hun onderzoek uitleggen in Bibliotheek Gelderland Zuid met aansluitend de uitreiking van de Het Klokhuis Wetenschapsprijs.

Het onderzoek ‘Spieken mag niet, maar wel in het ziekenhuis’ is de winnaar van de achtste Klokhuis Wetenschapsprijs. Voor het winnende project ontwikkelden Britt Müller en Charlotte Poot van Stichting Hospital Hero en het Leiden University Medical Center een spel dat kinderen kunnen spelen als voorbereiding op hun bezoek aan het ziekenhuis.

Verder was er een verbijsterend assortiment aan wetenschappelijke en kunstige films met talks met experts erbij. De avond werd afgesloten met de uitreiking van de InScience-prijzen. De documentaire A Year in a Field heeft de InScience International Grand Jury Award gewonnen en verder ging de korte film Strangers in the Dark naar huis met de 3S – Short Science Stories Award van de studentenjury. De documentaire El Equipo werd door de bezoekers het hoogst gewaardeerd. Daarmee wint deze film de NTR Audience Award.

Wil je ook een erfgoedfotografieeventfotografie of bedrijfsfotografie shoot? Of wil je meer weten over mijn tarieven voor fotografie?