Skip to content

Stadskraan

Stichting Stadskraan herbouwt de middeleeuwse hijskraan die op het wed bij de Ganzenmarkt in Utrecht heeft gestaan. Zij bouwden de Kraan met leerlingen die we in de Ambachtsschool opleiden tot vakkrachten in hout- en metaalbewerking. Als eigen werk heb ik een kleine serie geschoten van de installatie op de Bemuurde Weerd in Utrecht.

Wil je ook een erfgoedfotografie, eventfotografie of bedrijfsfotografie shoot? Of wil je meer weten over mijn tarieven voor fotografie?

De implementatie van de Stadskraan op de Bemuurde Weerd

Na een bouw op de Museumwerf in Nieuwegein is de Stadskraan door Mammoet vervoerd en geïnstalleerd op de Bemuurde Weerd. Zie hierboven een verslag van de installatie.

Geschiedenis van de Stadskraan

De eerst bekende stadskraan dateert uit de 15e eeuw en stond op het wed bij de Ganzenmarkt.

Kooplieden uit noord en zuid vervoerden hun waren over het water langs de Vaartse Rijn en de Vecht  door de Oudegracht naar de stadskraan.

De goederen werden daar uit de schepen op de hoge straat gehesen of over het wed met paardenkracht afgevoerd richting Ganzenmarkt.

De waar werd naar de Waag (deel van het oude stadhuis) gebracht, geïnspecteerd en gewogen. Vervolgens werd er belasting geheven en konden de goederen verspreid worden over de stad. De kraan vormde op die manier een belangrijke bron van inkomsten voor de stad.

We herbouwen deze middeleeuwse kraan op het buitenterrein van de Museumwerf in Vreeswijk. De herbouwde kraan heeft een nieuwe plek gekregen bij de Bemuurde Weerd in Utrecht. Bron: Stichting Stadskraan