Vorige week kon ik bij toeval aansluiten bij een fietstoer van de tuincoaches van BuurtNatuur030 in Utrecht. Tijdens zo’n toer gaan tuincoaches bij elkaar op bezoek om van elkaar te leren, hoe krijg je subsidies voor stedelijke vergroening, welke planten gebruik je, hoe krijg je buurtbewoners mee.
Hierbij gingen we langs een aantal Zusterparken, dit is stedelijk groen dat samen een corridor probeert te maken naar Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, ter versterking van ecologie. Dit waren Zusterpark de Van Lieflandtuin met rondleiding van Joyce Parlevliet en Zusterpark Voordorp, en tussendoor gingen wij kijken hoe bewoners van een complex aan de Veeartsenijstraat hadden vergroend met een nieuw multifunctioneel plein en grote borders bij de ingang van het complex.
De Van Lieflandtuin heeft maar liefst drie wadi’s die regenwater opvangen en langer vasthoudt in de grond, een groot bijenhotel, een paar omgehakte bomen die als voeding dienen voor allemaal beestjes en speeltoestel voor de kinderen, avontuurlijke paden met houtsnippers, een diverse mix aan inheemse planten waaronder een grote hoek met bramenstruiken die als voeding kan dienen voor dieren en aan de achterkant een hele grote regenton en wormenbak voor voeden van de grond. Tevens hebben ze van de achterom naar de fietsbergingen en persoonlijke tuintjes een groene corridor gemaakt.
Bij de Veeartsenijstraat hebben ze saaie tegels naar de hoofdingang van het appartementencomplex opgebroken om een meer organisch ogend pad te maken dat regenwater beter doorlaat en hebben ze grote plantenborders gecreeërd waarin van alles kan groeien. Aan de andere kant van het complex hebben ze het bestaande plein aangepast met een klein voetbalveld, klikrek met houtsnippers, een aantal grote planten/bloemenperken. Ze hebben hiermee een fijne koelere verblijfplek gemaakt voor mens, insecten en vogels.
Bij Zusterpark Voordorp hebben ze het beste de groene corridorgedachte doorgevoerd door in de hele wijk boomspiegels, voortuintjes, grasvelden aan te pakken en overbodige betegeling te verwijderen. Hierdoor ontstaat er veel meer groen, voedsel voor insecten en vogels en rollen ze de rode loper uit vanaf de Kardinaal de Jong Weg naar de “natuur” buiten Utrecht.
“Een Tuincoach is een buurtbewoner die andere bewoners helpt met het vergroenen van hun tuin of buurt. De coach geeft advies over onderwerpen zoals beplanting, regenwateropvang, groene daken en gevels. Ook wijst de tuincoach op subsidiemogelijkheden en gemeentelijke regelingen.
Tuincoaches zijn opgeleid via een gratis training en vormen samen een netwerk binnen Utrecht. Ze zijn aanspreekpunt in de wijk en ondersteunen bewoners bij het maken van duurzame, klimaatvriendelijke keuzes in hun eigen omgeving.” Wil je meer leren over tuincoaches, zien wij de tuincoach in jouw wijk is of er zelf één worden?
Lees meer over Utrechtse Zusterparken.
Wil je ook fotografische ondersteuning?
Ik ben Coen Koppen een (event-)fotograaf uit Utrecht met een focus op cultuur-, maatschappelijke en erfgoedorganisaties. Voornamelijk actief op 1-1,5u rondom Utrecht, voor de juiste klus kom ik graag naar jou toe. Wil je ook een erfgoedfotografie, eventfotografie of bedrijfsfotografie shoot? Of wil je meer weten over mijn tarieven voor fotografie?



















