Skip to content

Citytrip Hannover

Berggarten Hannover Paleis en tropische siertuin
Hannover zonsondergang

Hannover is één van de grotere steden in Duitsland met meer dan 500.000 inwoners. Desalniettemin is deze stad relatief onbekend bij Nederlandse toeristen en dat is onterecht want Hannover heeft veel te bieden!

Hannover heeft meerdere imposante moderne en oude gebouwen die het bekijken zeker waard zijn. De paleizen van de Herrenhauser garten en de naastgelegen Berggarten, de grootste botanische tuin van Europa naar het schijnt, zijn het bezoeken meer dan waard. En zelfs de beroemde architect Frank Gehry, o.a. bekend van het Guggenheim museum in Bilbao, heeft hier een gebouw ontworpen. Het staat dan wel weer in de plaatselijke rosse buurt.

De oud industriële wijk Linden is in mijn optiek misschien nog wel de leukste buurt van Hannover. Er zijn relatief veel statige gebouwen blijven staan tijdens of mooi herbouwd na de Tweede Wereldoorlog waardoor het een fijne sfeer heeft. Dit wordt verder afgemaakt door veel street art van hoge kwaliteit en goede restaurants met schappelijke prijzen. Aanrader is Kulturzentrum Faust bij een voormalige beddenverenfabriek. Relaxte plek om een plaatselijk gebrouwen biertje of iets anders te nuttigen.

Op zaterdagen is er bij Um Hohen Ufer een vlooienmarkt met voor iedereen wel iets, en dan bedoel ik ook íederéén. Met antiek, boeken, prenten, medailles, speelgoed, maar ook het betere rommelmarktwerk van autobanden, loodgieterspullen en keyboards uit de jaren 90 is het leuk om er even over heen te lopen.

Daarna kun je mooi je neervlijen bij Teestübchen, een naar Engelse stijl theehuis met misschien wel de lekkerste taartjes van de stad. Je kunt het vele eten afwisselen met meer shoppen, chillen bij beachclub Schönes Aussichten bovenop een parkeergarage of het imposante Neues Rathaus bezichtigen.

Qua museums is het Sprengler museum interessant om te bezoeken en in augustus is er het Maschsee festival. Dit jaarlijks terugkerende bijna drie weken durende festival zit boordevol muzikale en andere optredens. Kortom: Hannover is een prima stad voor een korte citytrip en in 4 uur ben je er al vanuit Utrecht met de trein. Maar check voordat je gaat wel even de festivalagenda zodat je niet het grootste festival van het jaar mist zoals yours truly.