Starship Enterprise: to go Beyond 2.0 (congresverslag deel 1)

By January 31, 2012 Experts No Comments

Afgelopen dinsdag en woensdag vond de conferentie Beyond Enterprise 2.0 plaats in Amsterdam. Onder aanvoering van vele experts probeerde men te kijken waar bedrijven zich bevinden op de weg van enterprise 1.0 naar 2.0 of 3.0. De twee dagen waren gevuld met voorbeelden van toenemende interne samenwerking via social en betere efficiëntie en resultaten dankzij sociale intranetten. Hier en daar was er zelfs een glimp te vinden van naar buiten gerichte activiteiten.

Dankzij toepassing van de mogelijkheden die social ons bieden  (het aanspreken van de organisatie en snel gegevens uitwisselen via Twitter) kon ik de tweede dag van dit evenement persoonlijk meemaken. In dit verslag van de conferentie: korte samenvattingen van de presentaties én de belangrijkste leerpunten voor enterprise 2.0, social sales, social crm en social zijn binnen de organisatie in het algemeen. Kijk voor een kort verslag van dag 1 op Marketingfacts.

Sean MacNiven SAP: Hoe werknemers te motiveren en aan te sporen door middel van Gamification


Sean MacNiven
, de gamification wizzkid van SAP, begint de dag met een inspirerend betoog over gamification. Gamification is kort gezegd: de poging om de belangrijkste voordelen van het spelen van games toe te passen in een werkomgeving. Uit onderzoek van Jane McGonigal blijkt namelijk dat gamers vier belangrijke eigenschappen vertonen:

 • Urgent Optimism
 • Social Fabric
 • Blissful Productivity
 • Epic Meaning
Onder andere deze vier eigenschappen zorgen ervoor dat gamers een grotere focus en meer plezier laten zien in wat zij op dat moment doen. Dit worden ook intrinsieke drijfveren genoemd. Dat je iets wilt doen vanuit jezelf, vanuit je eigen waarden t.o.v. exsintrieke drijfveren als geld. En dit verschil in drijveren is essentieel voor het functioneren van een werknemer.
Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us
Deze ‘Drive’ werd door Sean geillustreerd met een geweldige video van Daniel Pink, een van de voorlopers op het gebied van gamification en auteur van het boek ‘Drive’.

Wat MacNiven uit de ideeën van Pink heeft overgenomen is dat het motiveren van werknemers geen geld nodig heeft en dat bij processen waar hard nagedacht moet worden het zelfs tegendraads werkt om mensen met bonussen te belonen. Uit onderzoek bleek namelijk dat werknemers in die situaties onder druk van geld zelfs minder gingen presteren. En daarom zijn meerdere organisaties gaan kijken hoe ze hun werkers kunnen stimuleren zonder gebruik van bonussen. Dit zouden meer mensen moeten doen.

De belangrijkste gamification drijfveren:

 1. Status: gezien worden als expert, een reputatie vergaren
 2. Toegang: door jouw positie bijv. toegang krijgen tot CEO’s
 3. Macht: het kunnen beïnvloeden van anderen
 4. Spullen: zoals kortingen op producten of gratis spullen, meestal gebruikt in winkelcentra, maar werkt matig als drijfveer buiten die context

Sean ging verder met een aantal voorbeelden van gamification tactieken om zonder geld werknemers te stimuleren. Hij noemde daarbij het gebruik van ‘badges’ die behaald kunnen worden na speciale acties. Deze badges geven werknemers een gevoel van ‘mastery’, de mogelijkheid om ergens een meester/expert in te worden én dat dit wordt erkend door de organisatie en de collega’s. Ook worden ‘leaderboards’ genoemd om de drijfveer van status effectief toe te passen. Door duidelijk aan te geven, op een social intranet of in enterprise software, wie bijv. het meeste heeft gedeeld of wiens reacties het meest ‘geliked’ zijn kun je op een makkelijke manier mensen met elkaar laten concurreren voor de topplek in het leaderboard én gewenst gedrag stimuleren.

Wat tevens als leuk voorbeeld van gamification werd genoemd was het gebruik van leerzame spelletjes in de werkomgeving. Deze tactiek wordt door SAP toegepast met simpele flash spelletjes waarbij je onderweg bepaalde vragen over het bedrijf moet beantwoorden. Door dit in de werkomgeving (enterprise software) te integreren geef je werknemers de mogelijkheid om de monotonie van de werkdag te doorbreken op een nuttige manier. Het is aangetoond dat na het spelen van zo’n spelletje de focus en ‘work output’ van de werknemer beter is én dat de werknemer feiten over het bedrijf heeft geleerd.

Toepassingen van gamification in de organisatie, enterprise software of het social intranet:

 • Badges: geef mensen erkenning voor hun expertise of behaalde resultaten
 • Leadership Board: laat mensen met elkaar concurreren wie de grootste deler of wijsneus is
 • Learning Games: stop essentiële informatie over jouw bedrijf in simpele spelletjes die de werknemers nieuwe informatie aanleren, korte afleiding bezorgen en vervolgens met een verse blik verder kunnen
En de belangrijkste tips van de expert:

Begin klein, toon de positieve effecten aan en daarna krijg je meestal carte blanche. Stel de doelen (educatie, afleiding, genereren van experts) duidelijk vast voordat je aan het gamificationproces begint. Start bij het oprichten van een social intranet of invoering van enterprise software meteen met gamification om een voorsprong te krijgen in plaats van dat je later nog een keer toestemming moet vragen om het in te voeren.

 

De presentatie van Sean MacNiven was een mooi begin van de dag en gaf een ideale inleiding in dit relatief nieuwe werkveld. Hou het Magpipe Blog in de gaten voor deel 2 van het congresverslag. Bekijk de slideshare van MacNiven:

Voor meer voorbeelden van gamification kijk op enterprise-gamification.com